“𝑽𝒂̆ 𝒎𝒖𝒍𝒕̦𝒖𝒎𝒊𝒎 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒆𝒙𝒄𝒖𝒓𝒔𝒊𝒂 𝒇𝒓𝒖𝒎𝒐𝒂𝒔𝒂̆ 𝒑𝒆 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒏𝒆-𝒂𝒕̦𝒊 𝒐𝒇𝒆𝒓𝒊𝒕-𝒐, 𝒔𝒑𝒆𝒓 𝒔𝒂̆ 𝒏𝒆 𝒓𝒆𝒊̂𝒏𝒕𝒂̂𝒍𝒏𝒊𝒎!”
este unul din mesajele primite de la grupul de 17 copii cu vârste între 11 și 12 ani, veniți în Capitală dintr-o comună, din Giurgiu, pentru a se bucura de o frumoasă zi de toamnă petrecută împreună. Majoritatea copiilor ne-au spus că se află pentru prima dată într-o excursie, că au venit pentru prima dată în Capitală, pentru prima dată au vizitat Muzeul Antipa și tot pentru prima dată s-au uscat pe mâini la un uscător electric montat la toaletă.
Cât se poate de cuminți și cu bune maniere au servit un prânz gustos la restaurant și, apoi, au petrecut aproape trei ore de învățare, vizionare filmulețe, interacțiune prin jocuri și discuții libere cu tema anti-bullying, cyber-bullying, siguranța pe internet și în traficul rutier, bune maniere, despre emoții.
Am organizat a doua sesiune din programul educațional dedicat copiilor vulnerabili „𝑃𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑒𝑑𝑢𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑒, 𝑖𝑔𝑖𝑒𝑛𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑑𝑟𝑢𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖”, împreună cu partenerii de la Oracle Romania, sprijiniți de voluntarii cu suflet mare, iubitori de a dărui și a face bine. Cu un gest tare drăguț fetele voluntare din Giurgiu ne-au înveselit dimineața și mai mult, dăruind buchețele galbene de floarea soarelui și ciuboțica cucului fetițelor și colegelor din București! Așa am fost întâmpinate în însorita dimineață de toamnă!
Bucuroși suntem că ni s-au alăturat și au contribuit la binele acestei acțiuni, oamenii cu suflet bun de la Centrul Comunitar Zi de BINE care ne-au găzduit și oferit condiții excelente pentru buna desfășurare.
Ne-am propus să îmbinăm în mod atractiv nevoia copiilor de destindere și relaxare, cu nevoia de a învăța lucruri noi, utile pentru ei, universul lor și pentru cei cu care interacționează.
Copiii au fost tare drăgălași, năzdrăvani dar și receptivi între două glumițe și o ciondăneală între ei. Mulțumită expertizei Doamnei psihoterapeut, Anda Pacurar, copiii au fost atrași în jocurile și interacțiunile inițiate, cu tema bullying, așa încât la final, două fetițe care se tot îmbrânciseră toata ziua și-au cerut scuze reciproc și s-au îmbrățișat, zâmbindu-și una celeilalte.
Iar, fetița Gina care se adapta mai greu la orice situație, respingând tot ce venea bun către ea, la finalul zilei, la plecare, ne striga pe stradă sau din microbuz “𝐌𝐚̆ 𝐭̦𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐃𝐨𝐚𝐦𝐧𝐚 – 𝐃𝐨𝐚𝐦𝐧𝐚𝐚𝐚!!!”, potrivit înțelegerii noastre despre cum să nu mai dăm bullying la alte persoane. Faptul că noi i-am spus cât de frumoasă este, ca o prințesă și cât de bună poate fi, a făcut-o să se mai gândească înainte de a fi agresivă cu alt copil. Și, da, a funcționat!
Copiii au ascultat, unii, chiar cu un degețel uitat în gură, au pus întrebări, au răspuns cum s-au priceput ei mai bine și au aflat “𝐝𝐞 𝐜𝐞 𝐚𝐥𝐭̦𝐢 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐚𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐢 𝐢𝐦𝐚𝐠𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢?“ – “pentru că se simt singuri”, “𝐜𝐞 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐟𝐢𝐢 𝐫𝐚̆𝐮? “ – “atunci când cineva te bate, te jignește și te umilește”, au aflat despre bullying-ul verbal, social, comportamental dar și despre cyberbullying (pe internet). Au învățat despre roluri victimă-agresor-spectator și s-au identificat în acestea. La final de zi, au ajuns la concluzia “𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐢𝐦 𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐨𝐬” și “𝐩𝐞 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐚̆𝐚 𝐜𝐞 𝐧𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐫𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧𝐢𝐦 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐚̆ 𝐠𝐫𝐢𝐣𝐚̆ 𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐭̦𝐢𝐢”.
În curajul nostru de a-i cunoaște pe copii în partea a doua a sesiunii, un rol important l-a avut bunul prieten și voluntar “cu ștate vechi”, Bogdan Turtoi de la Oracle Romania. Spre deliciul tuturor, este cel mai bun mentor pentru copii, o spunem cu voce tare! Fără să aibă vreo profesie dedicată acestora! Totul este natural la Bogdan și reușește să captiveze întregul grup în câteva secunde. Ne-a mărturisit acest lucru, deși se vede că o face cu mare placere, că abia așteaptă aceste activități de voluntariat – o provocare pentru el. Împreună cu Iulia Maria Crăițoiu sunt voluntarii corporate pe care contăm în acest minunat proiect.
Am încheiat ziua, un pic osteniți de energia debordantă a copiilor dar mulțumiți sufletește că am reușit să schimbăm ceva în mentalitățile celor din mediul rural. Deși pare escaladarea Everestului, noi am încercat, am reușit câtuși de puțin și asta ne încurajează să continuăm, să ajungem la cât mai mulți copii vulnerabili!
Mulțumim din suflet întregii echipe de voluntari!
Tema acestei sesiuni ne-a atras partenerii și mai aproape iar noi le mulțumim pentru cooperarea și prietenia dovedită!
Oracle Romania
(https://www.facebook.com/profile.php?id=100083148851439)
Directia generala a politiei romane București