Aproape trei ore ne-a luat să ne mobilizam un grup de doamne senioare când a fost vorba să mergem la Bucureștiul seniorilor – Expoziție foto-video în timp ce pe agenda lor era deja bifată prezența în cursul dimineții la “Mișcare pentru sănătate”, din parcul Crângași. Incredibil cât de hotărâte au fost cand au răspuns cu “da” la invitație sau cât de repede au anulat ce mai aveau în programul de după amiază, pentru a da curs acestei invitații! Încă o certitudine că seniorii nostri sunt avizi dupa activități, implicări multiple, zilnice dacă s-ar putea. Își doresc să iasă din case cât mai des, să se simtă utili în mediul în care trăiesc, să facă mișcare, să se împrietenească cât mai mult în comunitatea lor, să comunice cât mai mult între ei pentru ca au multe de spus iar noi, multe de ascultat.
Am reținut de la cateva doamne care au spus cu o oarecare mâhnire, acelasi lucru: “vine vremea rea (iarna) și în curând nu vom mai putea ieși din case, iar de la ora 5 (pm) se termină, practic, ziua, pentru noi…..”
Întâlnirea de la Centrul Comunitar Zi de BINE unde a fost găzduită expoziția, a fost acel altceva care a completat agenda doamnelor pe ziua respectivă, după mișcarea în aer liber.
Ne bucurăm tare că am “pus un pic umărul” în acest proiect dedicat seniorilor.
Am aflat cu toții faptul că, o echipă de cercetători antropologi super pasionați de ceea ce fac la platforma ISCOADA au inițiat acest proiect finanțat de Primăria București, prin ARCUB prin care ne aduc în atentie poveștile de viață ale seniorilor rezidenți, frumos îmbinate cu transformările spațiului public din trei cartiere bucureștene, Colentina, Drumul Taberei și Rahova.
15 tururi ghidate în Capitală, în zone străbătute la pas cu interlocutorii seniori, surprinse în fotografii și filmulețe cu elemente pitorești vizuale, straturi de memorie care se așeaza în timp peste locurile respective.
Prezentarea 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐞𝐢 𝐉𝐞𝐥𝐞𝐚 de la #Iscoada a trezit interesul grupului de doamne prezente. Amintesc câteva obiective prezentate, cum ar fi, legăturile afective cu mediul în care au trăit sau în care s-au mutat, cum s-au adaptat la trecerea din comunism la capitalism, relațiile de vecinătate, din bloc, de la casă, de pe strada unde locuiesc, cu comunitățile etnice (ex. romi) sau migranți sau cât de prietenos/primitor li se pare orașul ca să le fie viața plăcută (seniorilor). Într-un cuvânt, invitatele au fost curioase să afle ecoul acestor interviuri pentru a dezvolta integrarea seniorilor în circuitul socio-cultural al orașului. Cu ce au plecat acasă este că au aflat de la Ioana Jelea că echipa de la ISCOADA isi doreste să extindă proiectul în tot Bucureștiul și, împreună cu alți actori din zona civilă, a autorităților locale și centrale, să identifice modalități de acțiuni civice în care seniorii să arate că sunt o forță și pot avea un rol bine definit în societate.
Cele 15 tururi afective ghidate de seniorii cu care s-a lucrat vor face obiectul unui film documentar proiectat in cadrul Festivalului de Film documentar UrbanEye Film Festival 2022, duminică, 13.11, la ora 12.30, la Cinema Elvira Popescu.